top of page

Nov primer Janševega 'soliranja'? Koalicijske partnerice začudene nad odločitvijo o STA

V Sloveniji odmeva odločitev vlade, da ustavi financiranje Slovenske tiskovne agencije. Medtem ko opozicija, pričakovano, opozarja na orbanizacijo države ter stranki SMC in DeSUS sprašuje, koliko časa bosta to še omogočali, pa je zanimiv odziv koalicijskih partneric. Sklep, ki so ga sprejeli na seji vlade in bi ga torej morali poznati, jih je očitno presenetil. Njihovi odzivi pa: nesprejemljivo, nedopustno ... Še najmanj ostri so bili v NSi, kjer bodo zgolj zahtevali pojasnila.

Odločitev vlade Janeza Janše, da Slovenski tiskovni agenciji (STA) ukine financiranje, je naletela na začudenje in odpor ne le v slovenski medijski krajini in opoziciji, kar je bilo pričakovati, ampak tudi med koalicijskimi partnericami SDS. Pa čeprav so jo sprejemali na dopisni seji in bi torej morale biti z njeno vsebino seznanjene.

Vlada, v njenem imenu pa Urad za komuniciranje (Ukom), STA očita, da ni posredovala dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno njeno poslovanje, in da zato ne morejo nadaljevati z izplačili na podlagi obstoječe pogodbe o opravljanju javne službe, prav tako pa da ne morejo skleniti pogodbe za naslednje leto. Med drugim so zahtevali seznam vseh prihodkov, kopije vseh pogodb iz naslova tržne dejavnosti, seznam pogodbe in plače zaposlenih in sodelavcev, celo podatke o učinkih točno določenega oglasa ... Podvomili so tudi v uredniške odločitve.

Nov primer Janševega "soliranja"? Koalicijske partnerice začudene nad odločitvijo

Odločitev, ki ogroža obstoj Slovenske tiskovne agencije, je bila, kot kaže, sprejeta brez usklajevanja. Drugače si ne znamo razlagati odzivov koalicijskih partneric, ki po vrsti izražajo podporo STA in začudenje nad včerajšnjim sklepom vlade. V DeSUS so sklep označili za "v celoti nesprejemljiv". "V stranki DeSUS zato zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave Vlada močno posega v slovenski medijski prostor," so poudarili. Vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša je še napovedal, da bodo zahtevali sestanek štirih predsednikov in vodij poslanskih skupin.

"Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati z opravljanjem javne službe," so se odzvali v SMC.

Podobno, čeprav manj kritično, tudi v NSi: "Poslanci NSi bodo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila glede ustavitve financiranja STA. Financiranje naj bi se sicer obnovilo takoj, ko bo STA lastniku posredoval želene podatke," so odgovorili na naša vprašanja. Več na https://www.24ur.com/novice/slovenija/nov-primer-jansevega-soliranja-koalicijske-partnerice-zacudene-nad-odlocitvijo-o-sta.html


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page