top of page

Vlada vlaga denar v udobje kriminalcev, starejši znova odrinjeni

Piše: Marjan Čander, upokojeni penolog, univ. dipl. ing. organizacije dela



Z zanimanjem sem prebral prispevek »Zahtevamo drugačen proračun« in aktivnosti društva Srebrna nit v celoti podpiram.

Posebej pa ob omembi nepotrebnih stroškov za nove zapore v vrednosti ne le 68 milijonov, temveč več kot 140 milijonov (v Večeru dr. Damijana Žišt »čez 108 milijonov«, dodajam plus zemljišče, sanacija gramoznice in kamnoloma z nevarnimi odpadki, komunalna opremljenost in drugo) in to v času, ko je kriminal v upadu, se Vlada RS in ministrica dr. Andreja Katič odločata za gradnjo mega in luksuznega zapora (enoposteljni apartmaji) za vodnike migrantov - za osebe iz Afganistana, Pakistana, Kitajske, Sirce in druge, kot lahko dnevno beremo v časopisih. Zakaj povečevati kapaciteto iz 135 zaprtih oseb na 388 zaprtih oseb?

Ali se je, kateri od naših tajkunov kot so Bavčar, Šrot ali Kordež in politikov, kot so Janša, Črnkovič, Krkovič in drugi, pritožil nad bivalnimi razmerami v starih kmečkih stavbah na Puščavi, Igu ali Rogozi? Kam vse nisem pisal dokumentirane in konkretno podprte, vendarle sem 40 let delal kot strokovni delavec v zaporih, prispevke: predsedniku Borutu Pahorju, premierju Marjanu Šarcu, predsedniku DZ Dejanu Židanu, ministrici za pravosodje dr. Andreji Katičevi, ministru za finance dr. Andreju Bertonclju in drugim, pa nič! Leta 2007 sem ob napovedi novogradnje zapora v Bizoviku pisal ministru za pravosodje dr. Lovru Šturmu, ki me je sprejel na razgovor, kjer sem mu predstavil resnično stanje. Podprl je moje predloge za alternativne možnosti izvrševanja kazni zapora s spremembo višine zaporne kazni, ki jo je možno nadomestiti iz treh mesecev na dve leti in za vikend kazen iz šest mesecev na tri leta. Enako za prekrškarje, saj so prej bili tudi po leto in več kar sukcesivno v zaporu in se je obseg dela v zaporih zmanjšal za vsaj 35 %. Ustanovila se je tudi Služba za probacijo z več kot 56 zaposlenimi visoko strokovnimi kadri, a rezultata nobenega.

Zdaj pa kapital (Pomgrad, Kolektor, DZS) pritiska na odločevalce za več kot sto milijonov proračunskega denarja za leti 2020 in 2021 v betonske zidove in obnovo Iga. Zaprtih danes je realno 55 žensk ob luksuzni kapaciteti za 103 zapornice, napovedano povečanje kapacitete je na 139 zapornic za ceno 39 milijonov - več kot milijon za novo dodatno in prazno posteljo.

2 views0 comments

コメント


bottom of page